Så påverkar mensen din träning.

Det är inte bara humörsvängningar du kan känna av när du har mens, det kan faktiskt påverka din fysiska förmåga vid träning.

Lisbeth Wikström-Frisén, är doktorand vid Institutionen för samhällsmedicin och rehabilitering på Umeå universitet. Hon har tillsammans med forskarkollegor vid Idrottsmedicinska enheten tittat närmare på träning under menstruationscykelns olika delar.

Hon säger att forskningen hur kvinnors menstruationscykel kan påverka träning är ett till stor del outforskat än så länge. Resultaten ur deras forskning visade på att högfrekvent träning vid menstruationscykelns första två veckor fick större effekt än den likvärdig träning som utfördes under andra hälften av menstruationscykeln.

Muskelmassan blir större, du kan hoppa högre och får större maximal muskelstyrka om benträningen periodiseras och förläggs till första halvan av menscykeln.

Sjukgymnasten Cecilia Bröms–Thell har också studerat prestationsförmågan vid träning hos menstruerande kvinnor och upptäck att det fanns mer ork under första delen av menscykeln. Alltså under mensen och veckan därefter. Det beror troligen på ett gulkroppshormon som produceras cirka två veckor före mensen som ger en något sämre fysisk förmåga. Man kunde däremot inte hitta några direkt skillnader i prestationsförmågan hos de kvinnor som använde p-piller regelbundet.

Mer uthållig under mensen

Gruppträningsintruktören Sylvia Stenfeldtkan säger till Fitness Magazine att hon är mycket mer uthållig och kan springa med högre puls de första dagarna när mensen har kommit.

För att bygga muskler och bränna fett är hormonerna avgörande och en vanlig missuppfattning är att det är testostereon, det manliga könshormonet, som har den rollen men det kvinnliga, östrogen, är även viktig för prestationen.

Därför ekologiska tamponger…läs mer här

Skador vanligare innan mensen

Studier visar också hur skaderisken ökar med hormonerna under menscykeln. Jesper Möller-Nielsen och Mats Hammar som är specialister i gynekologi & obstetrik vid Hälsouniversitetet i Linköping menar på att det är bättre att träna under första delen av mensen då skaderisken är mindre då. Största risken är strax innan menstruationens början. Allra störst risk gäller kvinnor som lider av premenstruella besvär, säger Mats Hammar till Net doktor.

Mensen som tillgång!

Ett gott råd är att försöka styra sitt träningsprogram efter sin cykel för att få de bästa träningsresultaten. Mensen kan vara en stor tillgång för träningsintresserade kvinnor, anpassa styrketräningen efter din menscykel och du kan märka skillnad på dina resultat. Prova tex benträning under cykelns två första veckor för bäst effekt.